Hout

Al kom je het niet al te vaak tegen, een werkblad van massief hout word toch al eeuwen lang gebruikt vooral omdat het zo sterk is dat je er levenslang plezier van kunt hebben. Het heeft een warme uitstraling en zal een unieke eyecatcher zijn, vooral vanwege de nerfstructuur die per boom verschild is er geen enkel blad hetzelfde. Tegenwoordig zie je het steeds vaker terug in strakke designkeukens gecombineerd met bijvoorbeeld een hoogglans greeploos frontje. En staat zo'n blad altijd erg mooi in een klassieke landelijke keuken. Het is een tijdloos en zeer sterk materiaal, makkelijk te bewerken en altijd in veel verschillende kleuren en houtsoorten te verkrijgen.

Een groot voordeel is overigens dat de enzymen in massief hout bacteriën doden en het daardoor een van de meest hygiënische materialen is om voedsel op te berijden, vandaar dat het ook al eeuwen lang gebruikt word door slagers als hakblok. Een nadeel is dat hout gevoelig is voor vocht en warmte, het kan rekken en krimpen vooral bij grote temperatuur verschillen. Dit zou de kwaliteit aan kunnen tasten vandaar dat het tegenwoordig altijd opgebouwd word uit verschillende lamellen om deze werking zoveel mogelijk tegen te gaan. Het blijft echter wel krasgevoelig dus een snijplank is hier dan ook geen overbodige luxe.

Het zal voor onderhoud wel om de paar maanden geolied moeten worden, mochten er opgehoopt toch vochtvlekjes en of krasjes op het werkblad komen is het mogelijk om deze weg te schuren en het blad opnieuw van een laagje olie te voorzien. Dan ziet hij er weer als nieuw uit......

Als voorbeeld een afbeelding van Specva, deze leverancier heeft mooie en stijlvolle houtsoorten in het assortiment.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.