Graniet

Graniet is een puur natuurlijk stollingsgesteente wat voornamelijk bestaat uit 3 mineralen; kwarts, veldspaten en mica's. Het is een diepte gesteente, dat wil zeggen dat het is gevormd door ondergronds stollen van magma (in tegenstelling van basalt, dat juist dichtbij de aardkorst gestold is). Doordat graniet op diepte gestold is hebben de mineralen bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen. Graniet komt over de hele wereld voor in allerlei soorten en kleuren, zelfs binnen een en dezelfde groeve kunnen de kleuren van het gesteente met elkaar verschillen. Dat komt omdat de verhoudingen van de mineralen verschillen, meestal is kwarts het meest dominant (50%) en is meestal grijs van kleur. Soms komĀ  je in het gesteente kleine haarscheurtjes of natuurlijke vlekjes tegen, deze kenmerken geven het wel een natuurlijk en uniek karakter.

De uit de groeve gehakte blokken worden naar de steenhouwerij vervoerd waar ze in centimeters dikke platen worden gezaagd. Deze platen worden dan geslepen en gepolijst, gezoet of gebrand, waardoor ze een mooie glanzende uitstraling krijgen. Gepolijst graniet is hoogglans, gezoet heeft een zogenoemd eiglans, en gebrand graniet heeft een antieke uitstraling (zie foto rechts).

Dagelijks afnemen met allesreiniger en nadrogen is genoeg om het mooi te houden. Omdat het niet waterdicht is zal je het regelmatig moeten impregneren, met de druppeltest weet je wanneer het weer tijd is voor een nieuw laagje. Verder moeten pannen ook bij graniet op een onderzetter, en is het gebruik van een snijplankje nodig om krasvorming te voorkomen...

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.