Composiet

 

Een composiet werkblad is gemaakt van samengeperste materialen, vandaar ook de naam (compost=samengesteld). Het is voor een groot deel uit natuurlijk materiaal vervaardigd meestal 95% natuursteen (kwarts) en 5% polyesterhars. Mede daardoor is het in vele structuren en kleuren verkrijgbaar, en makkelijk te combineren met de diverse soorten fronten. Door het productie proces is het een erg sterk en dicht materiaal. Omdat er vrijwel geen vocht en water in kan trekken is het ook een zeer hygiënisch werkblad. De hardheid is te vergelijken met die van natuursteen, het is vrij slijt, kras en stootvast.

Ondanks de dichtheid van het materiaal zijn deze werkbladen wel gevoelig voor vlekken, met name voor donkere natte vloeistoffen (bijvoorbeeld thee of rode wijn). Deze trekken geleidelijk in het blad en dan ontstaan er vlekken die niet meer verwijderd kunnen worden. Vooral bijtende stoffen dienen gelijk te worden verwijderd. Een ander nadeel is hitte van een hete pan wat een thermoshock teweeg kan brengen die een blijvende verkleuring achterlaat. Onderhoudsvriendelijk is het blad dus wel zolang het impregneren regelmatig word uitgevoerd. En je alert blijft op mogelijke vlekken (dus vlekken snel verwijderen en hete pannen op een onderzetter). Het volstaat om gewoon schoon te houden met warm water met eventueel een klein beetje mild schoonmaakmiddel.

De afwerking is bepalend voor het uiterlijk maar ook weer voor het onderhoud. Zo is een gepolijst dus glanzend blad veel beter schoon te houden dan een gezoet (mat geschuurd) blad omdat deze een veel ruwer oppervlak heeft (open structuur). Daarnaast kun je ook voor een gebrande afwerking kiezen. Dit geeft een natuurlijke en robuuste uitstraling, maar door de oneffenheden moet je ook bij dit blad alert zijn op het ontstaan van vlekken.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.